Конструиране на мебели

Конструиране на мебели

Мебелите са продукти предназначени за обзавеждането на всички пространства обитавани от човека. Знаете ли, че след храната и облеклота те са най-необходимите продукти в живота на човека. Днес няма човешка дейност, която да не е свързана с мебели, които да подпоматат неговия труд и почивка. Това налага дизайнерите да знаят как се конструират мебели.

Ние сами проектираме мебелите в нашите интериори и затова се стремим да следим новостите при материалите, технологията на производство, механизми и т.н. Имаме знанията и самочувствието, че разбираме от дизайн и конструиране на мебели и може да разчитате на нас. Дори сме имали случай да спорим с производители на мебели и да им обясняваме как да направят мебели, които ние сме измислили. До сега не е имало случай да не могат да се произведат мебелите проектирани от нас.

Една от причините, е че непрекъснато търсим начини да се образоваме допълнително и знаем, че винаги има какво да се научи и накъде да се развиваме. Затова искаме да споделим една книга/учебник, която се казва: „Конструиране на мебели, врати и прозорци“, автор е проф. д-р Георги Кючуков. Това е най-новата ни придобивка към професионалната библиотека. Книгата е с меки корици и е 312 страници.

Според нас си струва да се прочете, защото има много полезна информация за конструиране на мебели. Много производители на мебели мислята, че дизайнерите се интересуват основно от това дали шалчето на врата им си отива с очилата и не разбират от конструиране на мебели. Това не е така. В България има много дизайнери, които имат сериозни знания в областта. Споделяме тази книга с надеждата повече хора занимаващи се с дизайн да я прочетат, защото е време променим представата, че дизайнерите в българия са просто визуализатори и не разбират от нищо. Друга причина, е че у нас няма много специализирани книги за проектиране и дизайн и е добре да помогнем за тяхното популяризиране.

Искаме да напомним нещо много важно, което трябва да се знае, когато се проектират мебели, текста е от книгата. Основната цел на мебелите е функционалност, което, казано накратко, означава максимална практическа пригодност в условията на нейната употреба. Това се осигурава чрез стриктно спазване на функционалните размери, избора на най-подходящи материали, оптимизиране на конструкцията на базата на необходимата якост, формоустойчивост, трайност и устойчивост при експлоатация, точност на изработката и изящно оформление на външния вид на мебелите.

Положително, че все повече книги за дизайна се превеждат на български. Все по-популярни са книги от рода 100 идеи за малки апартаменти, за малки пространства, за къщи, замедения, и т.н. В тези книги освен самите снимки може да се прочете и за идеите и целите, на дизайнерите за конкретния проект. Ето още някои интересни книги:


Проектиране на мебели и интериор за 12. клас
(въпреки, че е за 12 клас няма да е загуба на време).


Търговски магазини. Норми за проектиране


ИНТЕРИОР. Дизайн, проектиране с AutoCAD, компютърно моделиране и визуализация с 3ds Max + CD


Индустриален дизайн от A до Z


Прoмишлeн дизaйн – интeлeктуaлнa сoбствeнoст

Интeриoрeн дизaйн – aтлaс

Екстравагантен и луксозен дизайн от цял свят


Енциклопедия на цветове и материи за обзавеждане на дома. 180 идеи за домашен дизайн

Дизайнът на 20. век

Малки детски стаи

Трябва да се чете, няма как :)

Ето възможност да разгледате наши интериорни проекти. Ако ви допада нашия стил на проектиране и искате да проектираме вашия дом, офис, заведение, хотел или друго пространство, моля, свържете се с нас, ето нашите координати за връзка. За нас ще бъде удоволствие да проектираме за вас.

Ако ви харесва тази статия може да я споделите във Facebook: Споделяне

Comments

comments

Google+ Comments

Публикувано на 12.01.2011 в 13:01 в категории Други.
Ако харесвате нашите публикации или ги смятате за полезни и интересни, може да се абонирате безплатно по е-mail или с RSS фийд за тях. По този начин винаги ще получавате новите ни публикации и ще бъдете информирани за всичко, което се случва около нас.

Един коментар по “Конструиране на мебели”

  1. И според мен в нашата страна има доста добри дизайнери, но това, че няма къде да се покажат и докажат им играе лоша роля и за в чужбина малко трудно някой известен да ги наеме, пък и ние българите си мислим, че знаем всичко и че нямаме нужда да се консултираме от дизайнер. В България има много дизайнери, които имат сериозни знания в областта. Много благодаря за книгата честно казано не ми беше попадала в ръцете и наистина дано повече хора занимаващи се с дизайн да я прочетат, защото е време променим представата, че дизайнерите в България са просто визуализатори и не разбират от нищо. Точно обратното е и според мен.

Вашият коментар